Skogsgården Veterinär & Rehab AB

- Med kunskap och känsla -

Robert Olausson, Leg. veterinär 

Pernilla Olausson, Leg. sjukgymnast/fysioterapeut

 

Min filosofi – Med kunskap o känsla…

För att kunna rida behöver man kunna känna. Både känna sin egen kropp o dess rörelser likväl som hästens. För att kunna påverka hästens rörelser behöver vi kunna känna hästens rörelser med vår egen kropp, registrera o bedöma huruvida det känns ”rätt” o om inte, inverka på hästen med inlärda signaler (hjälper) från vår kropp samt upphöra med dem så fort vi känner att hästen ger rätt svar – så att hästen belönas för det o på så sätt lär sig.

Ridpass efter ridpass är det vad vi i bästa fall ägnar oss åt…

Om hästen förstår signalerna o fysiskt förmår att utföra det vi önskar – samtidigt som vi vet o kan ge signalerna på rätt sätt - så kan vi bygga upp träningspass med övningar som främjar hästen såväl fysiskt som psykiskt. Hästen blir stark, smidig, samarbetsvillig o trygg.

Det jag vill förmedla med min undervisning är…

  • Teori om o praktisk färdighet att ge rätt signaler till hästen med rätt tajming så att en inlärning sker för hästen med så lite stress som möjligt.
  • Kunskap om hästens exteriör o rörelsemönster för att kunna träna på ett hälsosamt sätt
  • Teoretisk o praktisk kunskap (hur o varför) om de gymnastiska övningar i den klassiska dressyren som vi använder oss av för att göra våra hästar starka, smidiga o hållbara
  • Kunskap om hästen som väsen o individ för att kunna samarbeta med hästen på ett säkert o trevligt sätt
  • Kunskap o medvetenhet om den egna kroppen för att kunna rida på ett hälsosamt sätt

Jag har en lösningsorienterad syn på inlärning o träning o anser att ridning även erbjuder enorma möjligheter till personlig utveckling. Hästen har en fantastisk förmåga att göra oss medvetna om våra egenskaper, beteenden o personliga utmaningar om vi vågar titta.

Hur vi väljer att förhålla oss till det vi ser o upplever, avgör om det kommer att ske en utveckling eller ej.

För att bli en god ryttare o ”personlig tränare” för sin häst behöver man inte enbart ”kunna rida”. Man behöver även en stor portion självinsikt, tålamod, disciplin, lugn, fokus, vara tydlig o konsekvent samt kunna lägga negativa/destruktiva känslor åt sidan.

Hur sker undervisningen?

Individuell undervisning där säkerhet o trygghet för både häst o ryttare kommer först.

Vi börjar med grunderna från marken så att hästen på lätta signaler kan stanna, gå fram, backa, flytta undan samt formge sig i lätt böjning. Därefter fortsätter vi uppsuttet efter varje ekipages förutsättningar.

Du som ryttare får guidning till att lära dig att känna, utföra o förstå det du ska göra. Både för egen del o för din häst. Du får lära dig hur du kan lägga upp dina pass (både från marken o uppsuttet) o vad du ska vara uppmärksam på, så att du blir en kännande, tänkande, ansvarsfull ryttare som kan utveckla o hjälpa både dig själv o din häst på bästa sätt. På så sätt blir ridningen hälsosam för er båda, både fysiskt o mentalt.